Dieper communiceren


Mijn man en ik geven samen de training Helder op de weg naar jezelf. Eén van de technieken die we gebruiken is het leren lezen van elkaars energie. De eerste reactie die we daar meestal op krijgen, is: ‘Dat kan ik niet.’ De ene is er effectief wat sneller mee weg dan de andere. Maar iedereen kan het! Dit heeft niets met waarzeggerij of weet ik veel welke hocus pocus te maken. Maar alles met vertrouwen op je intuïtie en gevoel. Het gaat om communiceren op een dieper level met als intentie hetgeen je remt zichtbaar en bespreekbaar te maken. Deze methode werkt vooral goed voor wat er onbewust speelt. Pas wanneer je voor jezelf iets duidelijk hebt, kan je er iets aan doen toch? Pas dan kan je echt veranderen. Soms gebeurt het dat je met iemand aan het praten bent en je automatisch een inzicht verwerft. Heerlijk is dat toch! Het lezen van energie kun je ook op die manier bekijken maar dan op een andere niveau, niet beter, niet slechter, gewoon anders.

Nog een reactie die we we in het begin van de training van cursisten krijgen, is: ‘Ben ik nu niet aan het fantaseren?’ Niet als het binnenkomt bij de ander of het de ander op een bepaalde manier raakt. Wanneer je iemands energie gaat voelen en interpreteren, is dat geen éénrichtingsverkeer. Het is een samenwerking.

Soms worden mensen ook bang als ze horen dat je het hebt over energie lezen: ‘Oh, weet je dan alles van me?’ Reading is tegenwoordig een populair woord. Neen, want er ontstaat pas communicatie wanneer je in contact treedt. Anders is er géén communicatie. Als je in je buurmans achtertuin appels wil gaan plukken en hij wil dat niet, worden er geen appels geplukt. Zo gaat dat ook met lezen. Als je geen toestemming krijgt, zal je niet ver komen.
Energie lezen gebruiken als middel. Het is geen doel op zich. Sommige mensen willen dat alles voor hen wordt opgelost. Volgens mij kan dat niet. Ieder mens heeft een eigen verantwoordelijkheid. Als je wil dat je leven verandert of een probleem wordt opgelost, dan zal je daar zelf tijd en energie in mogen stoppen. Je heil zoeken in een ander, hoe goed die dan ook is in wat die doet, zal je niet brengen wat je echt nodig hebt. Het lezen van energie kan je zien als een instrument dat je helpt om je hele systeem zuiverder te maken zodat je makkelijker bij je gevoel, bij je intuïtie kan. En dan is de cirkel weer rond. Communiceren doe je dus met woorden, met je lichaam, met je gevoel, met je hele energie, met alles wat je bent. Alleen dien je wie je bent vaak nog wat beter te leren kennen zodat je weer anders kan gaan communiceren: dieper, opener, liefdevoller.

© webwerk jocelis.be