Wat is passie echt?


Onze dochter van negen maanden, Tjaré, sliep tot voor kort nog bij ons in de kamer. Al had ze al eerder telepathisch aangegeven dat ze heel graag in dezelfde ruimte als haar broer Helder zou slapen. We gunnen hen dit van harte, maar gingen ervan uit dat het pas zou kunnen op het moment dat Tjaré zou doorslapen, wat op dit moment nog niet het geval is. We wilden namelijk niet dat Helder last zou ondervinden van haar onderbroken slaappatroon.

We gingen dus niet meteen in op Tjaré’s vraag. Dat werd ons niet in dank afgenomen. Ze maakte het ons steeds moeilijker om ‘s nachts nog aan rust toe te komen. Ze werd om het uur wakker. Ik werd steeds geïrriteerder en het lukte me moeilijker om nog liefde voor haar te voelen, terwijl ik in wezen zielsveel van haar houd. Tot ik eindelijk begreep wat ze deed. Met alle passie die ze in haar babylijfje had, gaf ze aan: “Het is tijd nu, ik wil ‘s nachts bij mijn broer zijn.” Ze kan nu nog niet met woorden kenbaar maken wat ze wil en vooral waarom. Ze had dus geen andere keuze dan met heel haar energie mama en papa ‘wakker’ te maken. Gelukkig begrepen we uiteindelijk dat onze keuze gebaseerd was op angst. Dus we verplaatsten haar bedje.

En wat gebeurt er? Broer en zus hebben het heerlijk samen. Tjaré wordt ‘s nachts nog wakker, maar ze zingt, brabbelt en wie weet wat ze nog allemaal doet. Helder slaapt er dwars doorheen. Ze slapen allebei langer en staan iedere ochtend met een wijde glimlach, opgeladen en uitgerust op. Dankjewel Tjaré voor dit staaltje ‘passie’.

Echte passie is voor mij onlosmakelijk verbonden met gaan voor wat je diep van binnen zo graag wil. Passie betekent in verbinding met je hart ergens voor gaan zonder op te geven. En een tegenslag is als een golf waar je overheen mag zwemmen, er niet induiken of er in opgaan, maar juist er boven staan en toch laten gebeuren zonder het te onderdrukken. Echte passie ligt er daarom niet altijd vingerdik op, je vindt het onder die laag oppervlakkigheid die heel duidelijk maatschappelijk aanwezig is. Wanneer je vanuit ware passie ageert, is dat volgens mij altijd helend voor de ziel op de lange termijn. Ik zeg met nadruk echte passie. Je hoort op het nieuws wel eens over passiemoorden. Voor mij heeft dit niets met passie te maken, alles met pijn.

Ik wil samen met jullie eens een test doen. Laat ons eens rondkijken: Waar, bij wie en hoe zie jij ‘echte’ passie? Kijk eens dwars door illusies en oppervlakkigheid heen en ga op zoek naar wat ‘echt’ is bij je medemens. En geniet van wat je ervaart. Dat is namelijk een manier om meer passie aan te trekken in je eigen leven. Ik ben benieuwd hoeveel passie we met z’n allen zullen beleven!

© webwerk jocelis.be