Wat klopt voor jou?


Ruim drie jaar geleden… We zitten zalig zwanger bij de gynaecoloog en manlief stelt vragen en blijft vragen stellen. “En waarom zou je die test doen?”, “En is dat wel écht nodig?”, “En wat zijn de consequenties?” Op den duur voel ik me er bijzonder ongemakkelijk en onwennig bij en ook de arts krijgt er bijna rode wangen van. Nochtans was het enige wat mijn man deed vragen stellen, zonder oordeel. Precies daardoor besefte ik wat ik altijd al deed: blind vertrouwen op een autoriteit die zogezegd alles weet. Zonder vragen te stellen! De meest essentiële vraag vergat ik, namelijk: klopt dit wel voor mij? En als dit niet klopt voor mij, wat dan wel?

De hele zwangerschap was voor mij een erg intense periode. Ook al ik geconfronteerd werd met het feit dat ik, nadat ik mezelf deze vraag herhaaldelijk had gesteld, zowat alles anders wilde dan op dit moment maatschappelijk gezien standaard is. Het gevolg was dat ik regelmatig te horen kreeg: “Zou je dat wel doen? Is dat wel verstandig?” Ik kon alleen niet anders dan mijn eigen waarheid te volgen.

Dát, besefte ik later, is voor mij preventie: vertrekken vanuit je eigen waarheid en niet vanuit die van een ander. Ik vind het wél belangrijk dat je je openstelt voor de waarheid van anderen, want die kan zeer waardevolle informatie bevatten. Maar zomaar automatisch voor waar aannemen wat een ander zegt, ik doe mijn best om dat niet (meer) te doen.

Toch vond ik het zelf best wel spannend om tegen familie en vrienden te zeggen: we willen thuis bevallen en nee, ons kind krijgt geen inentingen. Het waren beslissingen genomen vanuit ons innerlijk weten dat het zo voor ons klopt. Mijn man en ik hebben er tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van gehad en onze zoon is kerngezond.

Eigenlijk is dat wel vreemd hé: wat voor ons een perfecte keuze was op dat moment, klopte voor sommige anderen niet. Dat hoeft niet erg te zijn. Waarheden kunnen, zoals ik het zie, naast elkaar bestaan. Als je dat gelooft, hoef je je niet meer te verdedigen. Van één ding ben ik wél overtuigd: als je de antwoorden op jouw vragen zoekt en jouw waarheid - welke dat ook is - helemaal vertrouwt, krijg je zeker de nodige steun. Maar je begint met in en op jezelf te vertrouwen in plaats van het bij een ander zoals een arts, goede vriend of je ouders te leggen. Wat klopt voor jou?

© webwerk jocelis.be